ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ  & 22000:2018

GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ ENTEGRE EL KİTABI

 

1  Kapsam

2  Bağlayıcı atıflar

3 Terimler ve tanımlar

4 Firmamızın bağlamı

4.1  Firmamız ve bağlamını anlama

4.2  İlgili tarafların ihtiyaçlarının ve beklentilerinin anlaşılması

4.3  Gıda güvenliği ve kalite yönetim sisteminin kapsamının belirlenmesi

4.4 Gıda güvenliği ve kalite yönetim sistemi

5 Liderlik

5.1  Liderlik ve taahhüt

5.2  Politika

5.2.1  Gıda güvenliği ve kalite politikasının oluşturulması

5.2.2  Gıda güvenliği ve kalite politikasının duyurulması

5.3 Kurumsal görev, sorumluluk ve yetkiler

6 Planlama

6.1  Riskleri ve fırsatları ele alma faaliyetleri

6.2  Gıda güvenliği ve kalite yönetim sisteminin hedefleri ve bunlara ulaşmanın planlaması

6.3 Değişiklikleri planlama

7 Destek

7.1  Kaynaklar

7.1.1  Genel

7.1.2  Kişiler

7.1.3  Altyapı

7.1.4  Çalışma ortamı

7.1.5  Gıda güvenliği ve kalite yönetim sisteminin dışarıda geliştirilen unsurları

7.1.6  Dışarıdan tedarik edilen proseslerin, ürünlerin veya hizmetlerin kontrolü

7.2  Yetkinlik

7.3  Farkındalık

7.4  İletişim

7.4.1  Genel

7.4.2  Dış iletişim

7.4.3  İç iletişim

7.5  Dokümante edilmiş bilgi

7.5.1  Genel

7.5.2  Oluşturma ve güncelleme

7.5.3 Dokümante edilmiş bilginin kontrolü

8 Çalışma

8.1  Çalışma planlaması ve kontrolü

8.2  Ön gereksinim programları (ÖGP’ler)

8.3  İzlenebilirlik sistemi

8.4  Acil durumlara hazırlık ve müdahale

8.4.1  Genel

8.4.2  Acil durumların ve olayların ele alınması

8.5  Tehlike kontrolü

8.5.1  Tehlike analizi için uygulanacak ön aşamalar

8.5.2  Tehlike analizi

8.5.3  Kontrol tedbirinin/tedbirlerinin ve bunların kombinasyonlarının geçerli kılınması

8.5.4  Tehlike kontrol planı (HACCP/O-ÖGP planı)

8.6  ÖGP’leri ve tehlike kontrol planını belirten bilgilerin güncellenmesi

8.7  İzlemenin ve ölçümün kontrolü

8.8  ÖGP’ler ve tehlike kontrol planı ile ilgili doğrulama

8.8.1  Doğrulama

8.8.2  Doğrulama faaliyetleri sonuçlarının analizi

8.9  Ürün ve proses uygunsuzluklarının kontrolü

8.9.1  Genel

8.9.2  Düzeltmeler

8.9.3  Düzeltici faaliyetler

8.9.4  Potansiyel olarak güvenli olmayan ürünlerin ele alınması

8.9.5 Geri çekme/geri çağırma

9 Performans değerlendirmesi

9.1  İzleme, ölçme, analiz ve değerlendirme

9.1.1  Genel

9.1.2  Analiz ve değerlendirme

9.2  İç denetim

9.3  Yönetim gözden geçirmesi

9.3.1  Genel

9.3.2  Yönetim gözden geçirmesinin girdileri

9.3.3  Yönetim gözden geçirmesi çıktıları

10  İyileştirme

10.1  Uygunsuzluk ve düzeltici faaliyet

10.2  Sürekli iyileştirme

10.3  Gıda güvenliği ve kalite yönetim sisteminin güncellenmesi

 

Firma Tanıtımı

2015 yılında İstanbul’da kurulana Aranaş Catering ; kuruluş yılından bu yana hazır yemek, özel yemek, paket yemek, A La Carte yemek hizmetleriyle birlikte özel organizasyonlar ve kahvaltı hizmetleri vererek catering sektöründe önemli bir yere sahip olmayı hedeflemiştir.

Hijyenden kaliteli ham madde seçimine, nitelikli personelden damak zevkine her konuya büyük önem vererek, bilinçli üretime destek veren, toplumsal sorumluluklarını yerine getirmeyi hedefleyen, yasa ve değerlerinden asla taviz vermeyen bir anlayışla hareket etmektedir.

Amacımız catering sektöründe müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutarak kaliteli ve güvenli gıda üretmektir.

Bu amaç doğrultusunda firmamızda ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ve ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi entegre olarak uygulanmaktadır. Ancak ISO 9001 8.3 maddesi firmamızda uygulanmamaktadır.

4 Firmamızın bağlamı

4.1 Firmamızı ve bağlamını anlama

Firmamızın amacıyla ilgili ve EYS’nin istenen sonucunun/sonuçlarının gerçekleştirilmesine ilişkin kabiliyetini olumlu ve/veya olumsuz etkileyen iç ve dış hususları belirlenmiştir.

Dış ve iç hususlar hakkındaki bilgileri tanımlanmış, gözden geçirilmekte ve güncellenmektedir.

Referans: EK-04 İç ve Dış Hususlar Tablosu

 

4.2 İlgili tarafların ihtiyaçlarının ve beklentilerinin anlaşılması

Firmamız, gıda güvenliğine yönelik geçerli yasal ve düzenleyici gereklilikleri ve müşteri gerekliliklerini karşılayan ürün ve hizmetleri tutarlı şekilde sunma becerisine sahip olmasının sağlanması için aşağıdakileri belirlemiştir.

İlgili taraflar, faaliyetlerinden veya kararlarından etkilenebileceğimiz kişi, kurum veya organizasyonlardır. Şirketimiz müşteri ve yürürlükte olan ulusal veya uluslararası ürün standart şartlarını karşılayan ürünleri sürekli sağlama yeteneğine etkisi ya da potansiyel etkisinden dolayı EYS ile alakalı olan ilgili tarafları ve şartlarını belirlemek için uygun yöntemleri geliştirmiştir.

 

Kuruluşumuzla ilişkili ilgili tarafların şartları ve beklentileri şunlardır:

 

Üst Yönetim: İyi finansal performans, yasal uyum/cezadan kaçınma

Çalışanlar: Profesyonele gelişim, zamanında ödeme, iş güvencesi, iş/dinlenme dengesi, sağlık ve güvenlik

Ticari birlikler: Yasal Şartlara Uyum

Dış sağlayıcılar: Hemen ödeme, işle ilgili sağlık ve güvenlik

Müşteri: Paranın karşılığı, yüksek kalite ve güvenli gıda, zamanında teslimat, düşük fiyat, çabuk tepki

İdari yönetimler: Uygulanabilir yasal mevzuatı belirleme ve bunlara uymayı sağlama

Toplum, komşular: Gürültü, hava kirliliği, atık şikayetinin olmaması, çevre, sağlık ve güvenlik koşullarına uyum

Bankalar: İyi finansal performans

 

Belgelendirme Kuruluşları: Denetimlerin uygun periyotlarda devamının sağlanması, ilgili uluslararası standartlara uyumun sürekliliği

Bakanlıklar: yasal şartlara uyum

Paydaş analizi ilgili tarafların şartlarıyla ilgili karar vermede kullanılabilecek bir araçtır.

İlgili taraflar ile gerçekleştireceğimiz muhtemel faaliyetler aşağıdakileri içerecektir:

İlişkili ilgili tarafları ve kuruluşumuzla ilişkilerini belirlemek.

İlgili tarafların önceliklerini ve bunların nasıl yönetileceğini belirlemek

Uzun dönem ve kısa dönem balansını dikkate alarak ilişkileri oluşturmak.

İlişkili ilgili taraflarla kaynakları bilgileri ve tecrübeleri toplayarak paylaşmak.

İlgili taraflardan gelen performans verileriyle ilgili performans ölçümleri yapılacak, gerektiğinde iyileştirmeler yapılacaktır.

Dış sağlayıcılar, ilgili taraflar ve partnerlerle işbirliği içinde faaliyetlerde geliştirme ve iyileştirme sağlanacak.

Dış sağlayıcılar ve partnerlerde iyileştirmelerin başarılmasında teşvik ve farkındalık tesis edilecek.

Kuruluşumuz sürdürülebilir başarı için ilgili taraflara ve ürün ve hizmet sağlayıcılarla ilişkilerini yönetir. Bunun kuruluşumuza bazı faydaları vardır:

İlgili tarafların iyileştirme isteklerine ve baskılarına cevap vermek için kuruluşumuzun performanslarında yükselme sağlanır.

İlgili tarafların değerlerini ve amaçlarını anlamamızı sağlar.

Kalite ile ilgili risklerin yönetimi, yetkinlik ve kaynakların paylaşımıyla ilgili taraflar için değer oluşturma kabiliyetimizi artırır.

Tedarik zincirinin iyi yönetilmesiyle her seferinde ürün ve hizmet sunumunda standardizasyon sağlanır.

Firmamız, ilgili taraflar ve gereklilikleri hakkındaki bilgileri tanımlamış, gözden geçirmiş ve güncellemiştir.

4.3 Gıda güvenliği yönetim sisteminin kapsamının belirlenmesi

Firmamız, kapsamını oluşturabilmek için EYS’nin sınırlarını ve uygulanabilirliğini belirlemiştir. Kapsamda, EYS’ye dâhil olan ürün ve hizmetler, prosesler ve üretim sahası/sahaları belirtilmektedir. Kapsam, nihai ürünlerinin gıda güvenliği üzerinde etkisi olabilecek etkinlikler, prosesler, ürünler veya hizmetleri içermektedir.

Bu kapsamı belirlerken firmamız, aşağıdakileri göz önünde bulundurmaktadır:

  1. a) 1’de belirtilen dış ve iç hususlar;
  2. b) 2’de belirtilen gereklilikler.

Kapsam dokümante edilmiş bilgi olarak mevcuttur ve sürekliliği sağlanmıştır.

KAPSAM : Catering Hizmetleri

  

4.4 Gıda güvenliği ve Kalite yönetim sistemi

Firmamız bu dokümanın gerekliliklerine uygun şekilde, ihtiyaç duyulan prosesler ve bu proseslerin etkileşimlerini içeren bir Entegre Yönetim Sistemi (EYS)’ni oluşturmuş, uygulamış, sürekliliğini sağlamış, güncelliğini sağlamış ve sürekli iyileştirmektedir.

Referans: Proseslerin Sırası ve Etkileşimleri Akış Şemaları ve Proses Değerlendirme Kartları

 

5 Liderlik

5.1 Liderlik ve taahhüt

Üst yönetim, EYS açısından liderlik ve taahhüt göstermek amacıyla aşağıdakileri gerçekleştirmektedir:

  1. a) Gıda güvenliği ve kalite politikası ve EYS hedeflerinin oluşturulması ve bunların, firmamızın stratejik yönü ile uyumlu olmasının sağlanması;
  2. b) EYS gerekliliklerinin, firmamızın iş proseslerine entegre olmasının sağlanması;
  3. c) EYS için gerekli kaynakların mevcut olmasının sağlanması;
  4. d) Etkili gıda güvenliği yönetiminin ve EYS gerekliliklerinin, geçerli yasal ve düzenleyici gerekliliklerin ve gıda güvenliğine ilişkin müşteriyle üzerinde anlaşılan gerekliliklerin öneminin duyurulması;
  5. e) EYS’nin istenen sonuca/sonuçlara ulaşması için değerlendirilmesinin ve sürekliliğinin sağlanmasının temini;
  6. f) Kişilerin, EYS’nin etkililiğine katkıda bulunmaya yönlendirilmesi ve bu konuda desteklenmesi;
  7. g) Sürekli iyileştirmenin teşvik edilmesi;
  8. h)     Diğer ilgili yönetim pozisyonlarının kendi alanlarında liderliklerini göstermelerine destek olunması;

5.2 Politika

5.2.1 Gıda güvenliği ve kalite politikasının oluşturulması

Üst yönetim:

  1. a) Firmamızın amacına ve bağlamına uygun;
  2. b) EYS hedeflerinin oluşturulması ve gözden geçirilmesi için bir çerçeve sunan;
  3. c) Yasal ve düzenleyici gereklilikler ve gıda güvenliğine ilişkin müşteriyle üzerinde anlaşılan gereklilikler dâhil, geçerli gıda güvenliği gerekliliklerinin karşılanmasına yönelik bağlılık gösteren;
  4. d) İç ve dış iletişimi yürüten;
  5. e) EYS’nin sürekli iyileştirilmesine yönelik bağlılık içeren;
  6. f) Gıda güvenliği ve kaliteye ilişkin yetkinliğin sağlanmasına yönelik ihtiyacı ele alan bir gıda güvenliği ve kalite politikası oluşturmuş, uygulanmakta ve sürekliliği sağlanmaktadır.

Referans: Gıda Güvenliği ve Kalite Politikası

5.2.2 Gıda güvenliği ve kalite politikasının duyurulması

Gıda güvenliği ve kalite politikası;

  1. a) Dokümante edilmiş bilgi olarak mevcuttur ve sürekliliği sağlanmaktadır;
  2. b) Firmamızın her kademesinde duyurulmuş, anlaşılmış ve uygulanmaktadır;
  3. c) İlgili tarafların erişimine uygun şekilde açık tutulmaktadır.

5.3 Kurumsal görev, sorumluluk ve yetkiler

5.3.1 Üst yönetim, ilgili görev pozisyonları için sorumlulukların ve yetkilerin atanmasını ve firmamız içinde duyurulmasını ve anlaşılmasını sağlamaktadır.

Üst yönetim, aşağıda belirtilenler için sorumlulukları ve yetkileri atamıştır:

  1. a) EYS’nin, bu dokümanın gerekliliklerine uygunluğunun sağlanması;
  2. b) EYS performansı hakkında üst yönetime rapor verilmesi;
  3. c) Gıda güvenliği ve kalite ekibinin ve Gıda güvenliği ve kalite ekip liderinin görevlendirilmesi;
  4. d) Faaliyetleri başlatma ve dokümante etme konusunda tanımlanmış sorumluluk ve yetkiye sahip kişiler atanmıştır.

5.3.2 Gıda güvenliği ve kalite ekip lideri aşağıdakilerden sorumludur:

  1. a) EYS’nin oluşturulması, uygulanması, sürekliliğinin sağlanması ve güncellenmesi;
  2. b) Gıda güvenliği ve kalite ekibinin işlerinin yönetilmesi ve organize edilmesi;
  3. c) Gıda güvenliği ve kalite ekibi için uygun eğitim ve yetkinliklerin sağlanması (bk. 7.2);

 

  1. d) EYS’nin etkililiği ve uygunluğu hakkında üst yönetime rapor verilmesi.

Referans: EK-1 Organizasyon Şeması ve Görev Tanımları

5.3.3 Tüm kişiler, EYS’ye ilişkin sorunları belirlenmiş kişiye/kişilere bildirmekle sorumlu olmalıdır.

  1. Planlama

6.1 Riskleri ve fırsatları ele alma faaliyetleri

6.1.1 EYS için planlama yaparken firmamız, 4.1’de atıfta bulunulan hususlar ile 4.2 ve 4.3’de atıfta bulunulan gereklilikleri göz önünde bulundurmuş ve aşağıda belirtilen amaçlarla ele alınması gereken riskleri ve fırsatları belirlemiştir:

  1. a) EYS’nin beklenen sonuçlara ulaşabileceğine dair güvence verilmesi;
  2. b) İstenen etkilerin artırılması;
  3. c) istenmeyen etkilerin önüne geçilmesi veya bunları azaltılması;
  4. d) sürekli iyileştirmenin sağlanması.

Referans:  Risk Değerlendirme Prosedürü

6.1.2 Firmamız aşağıda belirtilenleri planlamaktadır:

  1. a) Riskleri ve fırsatları ele alma faaliyetleri;
  2. b) Aşağıda belirtilenlerin yapılış şekli:

1) Faaliyetleri EYS proseslerine entegre ederek uygulama; 2) bu faaliyetlerin etkililiğini değerlendirme.

6.1.3 Riskler ve fırsatları ele almak için firmamız tarafından yapılacak faaliyetler aşağıdakiler ile orantılıdır:

  1. a) Gıda güvenliği ve kalite gereklilikleri üzerindeki etkisi;
  2. b) Gıda ürün ve hizmetlerinin müşterilere uygun olması;
  3. c) İlgili tarafların gıda zincirindeki gereklilikleri.

 

6.2 Gıda güvenliği ve kalite yönetim sisteminin hedefleri ve bunlara ulaşmanın planlaması

6.2.1 Firmamız, ilgili işlevlerde ve düzeylerde EYS’ye ait hedefleri belirlemektedir.

EYS’nin hedefleri:

  1. a) Gıda güvenliği ve kalite politikası ile tutarlıdır;
  2. b) Ölçülebilir olarak belirlenmiştir;
  3. c) Yasal ve düzenleyici gereklilikler ve müşteri gereklilikleri dâhil geçerli Gıda güvenliği ve kalite gerekliliklerini dikkate almaktadır;
  4. d) İzlenmekte ve doğrulanmaktadır;
  5. e) bildirilmektedir;
  6. f) Uygun olduğunda sürekliliği sağlanmakta ve güncellenmektedir.

Firmamız, EYS hedeflerine ilişkin dokümante edilmiş bilgileri tutmaktadır.

6.2.2 Firmamız; EYS hedeflerine nasıl ulaşacağını planlarken aşağıdakileri belirlemektedir:

  1. a) Ne yapılacağı;
  2. b) Hangi kaynaklara ihtiyaç duyulacağı;
  3. c) Kimin sorumlu olacağı;
  4. d) Ne zaman tamamlanacağı;
  5. e) Sonuçların nasıl değerlendirileceği.

6.3 Değişiklikleri planlama

Firmamızın personel değişiklikleri dâhil, EYS’de değişiklik yapma ihtiyacı belirlemesi durumunda, söz konusu değişiklikler planlı bir şekilde gerçekleştirilmekte ve bildirilmektedir.

Firmamız aşağıda belirtilenleri göz önünde bulundurmaktadır:

  1. a) Değişikliklerin amacı ve bunların potansiyel sonuçları;
  2. b) EYS’nin sürekli bütünlüğü;
  3. c) Değişikliklerin etkili biçimde uygulanabilmesi için kaynakların mevcudiyeti;
  4. d) Sorumlulukların ve yetkilerin tahsisi ve yeniden tahsisi.

7 Destek

7.1 Kaynaklar

7.1.1 Genel

Firmamız; EYS’nin oluşturulması, uygulanması, sürekliliğinin sağlanması, güncellenmesi ve devamlı geliştirilmesi için gerekli kaynakları belirlemekte ve sağlamaktadır.

Firmamız aşağıda belirtilenleri göz önünde bulundurmaktadır:

  1. a) Mevcut iç kaynakların ve bunlara ilişkin kısıtlamaların durumu;
  2. b) Dış kaynaklara olan ihtiyaç.

7.1.2 Kişiler

Firmamız, etkili bir EYS’nin işletilmesi ve sürekliliğinin sağlanması için gerekli olan kişilerin yetkin kişilerden oluşmasını sağlamaktadır. (bk. 7.2).

EYS’nin geliştirilmesi, uygulanması, işletilmesi ve değerlendirilmesi için dış uzmanların yardımından faydalanıldığında, bu dış uzmanların yetkinliğini, sorumluluğunu ve yetkisini tanımlayan sözleşme veya anlaşmaların kanıtları dokümante edilmiş bilgi olarak tutulmaktadır.

Referans:  Eğitim Prosedürü

7.1.3 Altyapı

Firmamız, EYS’nin gerekliliklerine uygunluğun sağlanması için gerekli altyapının belirlenmesi, kurulması ve sürekliliğinin sağlanması için ilgili kaynakları temin etmektedir. Altyapı, arazi, tanklar, binalar ve bağlı hizmetler, donanım ve yazılım dâhil teçhizat, taşıma, bilgi ve iletişim teknolojilerini içermektedir.

7.1.4 Çalışma ortamı

Firmamız, EYS’nin gerekliliklerine uygunluğun sağlanması için gerekli çalışma ortamının kurulması, yönetimi ve sürekliliğinin sağlanması için ilgili kaynakları belirlemekte, temin etmekte ve sürdürmektedir.

Uygun ortam aşağıdakiler gibi insani ve fiziksel etkenlerin birleşimi olabilir:

  1. a) Sosyal;
  2. b) Psikolojik;
  3. c)

Bu etkenler temin edilen ürün ve hizmetlere göre önemli oranda değişiklik gösterebilir.

 

7.1.5 Gıda güvenliği ve kalite yönetim sisteminin dışarıda geliştirilen unsurları

Firmamız,  ÖGP’ler, tehlike analizi ve tehlike kontrol planı dâhil, EYS’nin dışarıda geliştirilen unsurlarını kullanarak kendi EYS’sini kurar, sürekliliğini sağlar, günceller ve sürekli olarak iyileştirirken temin edilen unsurların:

  1. a) Bu dokümanın gerekliliklerine uygun biçimde geliştirildiğinden;
  2. b) Firmamızın sahaları, prosesleri ve ürünlerine uygun olduğundan;
  3. c) Kendi prosesleri ve ürünlerine Gıda güvenliği ve kalite ekibi tarafından özel olarak adapte edildiğinden;
  4. d) Bu dokümanın gerektirdiği şekilde uygulandığı, sürekliliğinin sağlandığı ve güncellendiğinden;

 

  1. e) Dokümante edilmiş bilgi olarak tutulduğunu sağlamaktadır.

Referans: Satınalma ve Tedarikçi Değerlendirme Prosedürü

7.1.6 Dışarıdan tedarik edilen proseslerin, ürünlerin veya hizmetlerin kontrolü

Firmamız,

  1. a) Proseslerin, ürün ve hizmetlerin dış tedarikçilerinin değerlendirilmesi, seçilmesi, performansının izlenmesi ve tekrar değerlendirilmesi için gerekli kriterleri oluşturmakta ve uygulamaktadır.
  2. b) Dış tedarikçilere gerekliliklerin yeterli biçimde iletilmesini sağlamaktadır.
  3. c) Dışarıdan tedarik edilen proseslerin, ürünlerin veya hizmetlerin firmamızın EYS’nin gerekliliklerini daimî biçimde yerine getirme becerisini olumsuz etkilememesini sağlamaktadır.
  4. d) Bu faaliyetlere ve değerlendirmelerin ve yeniden değerlendirmelerin sonucunda gerekli faaliyetlere ait dokümante edilmiş bilgiyi muhafaza etmektedir.

Referans:  Satınalma ve Tedarikçi Değerlendirme Prosedürü

7.2 Yetkinlik

  1. a) Gıda güvenliği ve kalite performansını ve EYS’nin etkililiğini etkileyen dış tedarikçiler dâhil olmak üzere kontrolü altında çalışan kişilerin gerekli yetkinliğini belirlemektedir.
  2. b) Gıda güvenliği ve kalite ekibi ve tehlike kontrol planından işletilmesinden sorumlu olanlar dâhil, bu kişilerin uygun öğrenim, eğitim ve/veya deneyimler bağlamında yetkin olduklarından emin olmaktadır.
  3. c) Gıda güvenliği ve kalite ekibinin çok disiplinli bilgiye ve EYS’yi geliştirme ve uygulamada deneyime birlikte sahip olduğundan emin olmaktadır.
  4. d) Uygulanabilir olduğunda, gerekli yetkinliği edinmek için faaliyetlerde bulunmaktadır ve gerçekleştirilen faaliyetlerin etkililiğini değerlendirmektedir.
  5. e) Yetkinliğin kanıtı olarak uygun dokümante edilmiş bilgiyi muhafaza etmektedir.

Referans: Eğitim Prosedürü

7.3 Farkındalık

Firmamız, firmamızın kontrolünde iş yapan tüm kişilerin, aşağıda belirtilenlere ilişkin farkındalığa sahip olmasını sağlamaktadır:

  1. a) Gıda güvenliği ve kalite politikası;
  2. b) Görevlerine ilişkin EYS’nin hedefleri;
  3. c) Gıda güvenliği ve kalite performansının iyileştirilmesi dâhil, EYS’nin etkililiğine bireysel katkıları;
  4. d) EYS gerekliliklerine uygun olmama göstergeleri.

Referans: Referans: Eğitim Prosedürü

 

7.4 İletişim

7.4.1 Genel

Firmamız, aşağıda belirtilenler dâhil, EYS ile ilgili iç ve dış iletişimleri belirlemektedir:

  1. a) Neyin iletileceği;
  2. b) Ne zaman iletileceği;
  3. c) Kime iletileceği:
  4. d) Nasıl iletileceği;
  5. e) Kimin ileteceği.

Firmamız, etkili iletişim gerekliliğinin, faaliyetleri Gıda güvenliği ve kalite üzerinde etkisi olan tüm personel tarafından anlaşıldığından emin olmaktadır.

 

7.4.2 Dış iletişim

Firmamız harici olarak yeterli bilginin iletildiğinden ve bu bilgilerin gıda zincirindeki ilgili taraflara açık olduğundan emin olmaktadır.

Firmamız aşağıdakiler ile etkili iletişim yolları oluşturmakta, uygulamakta ve sürdürmektedir:

  1. a) Dış tedarikçiler ve yükleniciler;
  2. b) Aşağıdakilere ilişkin müşteriler ve/veya tüketiciler:

1)         Ürünün gıda zinciri içerisinde veya tüketici tarafından elleçlenmesi, gösterimi, depolanması, hazırlanması, dağıtımı ve kullanımını sağlamak için Gıda güvenliği ve kaliteye ait ürün bilgisi;

2)         Gıda zincirindeki diğer firmalarca ve/veya müşterilerce kontrol edilmesi gereken tanımlı gıda güvenliği tehlikeleri;

3)         Tadilleri dâhil olmak üzere, sözleşme düzenlemeleri, teklif istemleri ve siparişler;

4)         Şikâyetler dâhil müşteri ve/veya müşteri geri bildirimi;

  1. c) Yasal ve düzenleyici merciler;
  2. d) EYS’nin etkililiği veya güncellemesi üzerinden etkisi olan veya bundan etkilenecek olan diğer firmalar.

Belirli kişilerin, gıda güvenliğine ve kaliteye dair her tür bilginin dışarı iletilmesinde tanımlı bir sorumluluğu ve yetkisi vardır. İlgili durumlarda, dış iletişim yoluyla elde edilen bilgiler yönetim gözden geçirmesi (bk.

9.3) EYS’nin güncellenmesi için girdi olarak eklenmektedir.

Dış iletişim kanıtı dokümante edilmiş bilgi olarak muhafaza edilmektedir.

Referans:  İletişim Prosedürü

7.4.3 İç iletişim

Firmamız Gıda güvenliği ve kalite üzerinde etkisi olan konuların iletimi için etkili bir sistem kurmakta, uygulamakta ve sürdürmektedir.

EYS’nin etkililiğini sürdürmek için, firmamız Gıda güvenliği ve kalite ekibinin aşağıdakiler konusunda zamanında bilgi sahibi olduğundan emin olmaktadır:

  1. a) Ürünler veya yeni ürünler;
  2. b) Ham maddeler, bileşenler ve hizmetler;
  3. c) Üretim sistemleri ve donanım;
  4. d) Üretim tesisleri, donanımın yeri ve çevre ortamı;
  5. e) Temizlik ve sağlık programları;
  6. f) Ambalajlama, depolama ve dağıtım sistemleri;
  7. g) Yetkinlikler ve/veya sorumlulukların ve yetkilerin tahsis edilmesi;
  8. h) Geçerli yasal ve düzenleyici gereklilikler;
  9. i) Gıda güvenliği ve kontrol önlemlerine ilişkin bilgi birikimi;
  10. j) Müşteri, sektör ve firmamızın gözlemlediği diğer gereklilikler;
  11. k) İlgili dış taraflardan gelen teklif istemleri ve iletişimler;
  12. l) Nihai ürün ile alakalı gıda güvenliği tehlikelerine işaret eden şikâyetler ve uyarılar;
  13. m) Gıda güvenliği üzerinde etkisi olan diğer koşullar.

Gıda güvenliği ve kalite ekibi, EYS güncellenirken bu bilgilerin dâhil edildiğinden emin olmaktadır.

Üst yönetim, ilgili bilgilerin yönetim gözden geçirmesine (bk. 9.3) girdi olarak dâhil edilmesini sağlamaktadır.

Referans:  İletişim Prosedürü

 

 

7.5 Dokümante edilmiş bilgi

7.5.1 Genel

Firmamızın EYS’si aşağıdakileri içermektedir:

  1. a) Bu dokümanın gerektirdiği dokümante edilmiş bilgi;
  2. b) EYS’nin etkililiği için gerekli olan, firmamızca belirlenen dokümante edilmiş bilgi;
  3. c) Yasal, düzenleyici merciler ve müşteri tarafından şart koşulan Gıda güvenliği ve kalite gereklilikleri ve dokümante edilmiş bilgiler.

Bir EYS için dokümante edilmiş bilginin kapsamı firmadan firmaya aşağıdaki nedenlerle değişiklik gösterebilir:

Firmanın büyüklüğü ve firmanın faaliyet tipleri, prosesleri, ürünleri ve hizmetleri;

Proseslerin ve bunların etkileşiminin karmaşıklığı;

Kişilerin yetkinliği.

7.5.2 Oluşturma ve güncelleme

Firmamız, dokümante edilmiş bilgiyi oluştururken ve güncellerken, aşağıdakilerin uygun bir şekilde yapılmasını sağlamaktadır:

  1. a) Tanımlama ve açıklama;
  2. b) Biçim ve ortam;
  3. c) Uygunluk ve yeterlilik için gözden geçirme ve onaylama.

7.5.3 Dokümante edilmiş bilginin kontrolü

7.5.3.1 EYS’nin ve bu dokümanın gerektirdiği dokümante edilmiş bilgi, aşağıdakileri sağlamak üzere kontrol edilmektedir:

  1. a) Bilginin ihtiyaç duyulduğu yer ve zamanda erişilebilir ve kullanıma uygun olması;
  2. b) Bilginin yeterli oranda korunması (ör. gizliliğin kaybı, uygun olmayan kullanım veya bütünlüğün bozulmasına karşı).

7.5.3.2 Dokümante edilmiş bilginin kontrolü için firmamız, uygulanabilir olduğu ölçüde aşağıdaki faaliyetleri ele almalıdır:

  1. a) Dağıtım, erişim, geri kazanım ve kullanım;
  2. b) Okunaklılığın korunması dâhil olmak üzere depolama ve koruma;
  3. c) Değişikliklerin kontrolü;
  4. d) Muhafazası ve elden çıkarılması.

Firmamızca EYS’nin planlanması ve işletilmesi için gerekli olduğu tespit edilen dış kaynaklı, dokümante edilmiş bilgi uygun şekilde belirlemektedir ve kontrol edilmektedir.

Uygunluğun kanıtı olarak muhafaza edilen dokümante edilmiş bilgiler istenmeyen değişikliklere karşı korunmaktadır.

Referans: Dokümante Edilmiş Bilginin Kontrolü Prosedürü

8 Çalışma

8.1 Çalışma planlaması ve kontrolü

Firmamız, güvenli ürünlerin elde edilmesi gerekliliklerinin yerine getirilmesi ve 6.1’de belirlenen faaliyetlerin aşağıdakiler yoluyla uygulanması için gerekli prosesleri planlamakta, uygulamakta, kontrol etmekte, sürekliliği sağlamakta ve güncellenmektedir.

  1. a) Prosesler için kriterlerin oluşturulması;
  2. b) Kriterlere uygun biçimde proseslerin kontrol edilmesi;
  3. c) Proseslerin planlanan şekilde yürütüldüğünü göstermek için gereken ölçüde dokümante edilmiş bilginin muhafazası.

Firmamız, planlı değişiklikleri kontrol etmeli ve istemsiz değişikliklerin sonuçlarını, olumsuz etkileri uygun biçimde azaltmak için gerektiği şekilde tedbir alarak gözden geçirmektedir.

Firmamız, dışarıya verilen proseslerin kontrol edilmesini sağlamaktadır.

8.2 Ön gereksinim programları

8.2.1 Firmamız, ürünlerde, ürün işlemesinde ve çalışma ortamında kirleticilerin önlenmesini ve/veya azaltılmasını kolaylaştırmak için (gıda güvenliği tehlikeleri dâhil) ÖGP’ler oluşturmakta, uygulamakta, sürekliliğini sağlamakta ve güncellemektedir.

8.2.2 ÖGP’ler:

  1. a) Firmamıza ve gıda güvenliğine dair firmamız bağlamına uygun;
  2. b) Çalışmaların büyüklüğüne ve türüne ve üretilen ve/veya elleçlenen ürünlerin yapısına uygun;
  3. c) Gerek genel olarak geçerli programlarda gerekse özel bir ürün veya proses için geçerli programlarda tüm üretim sistemi boyunca uygulanmaktadır;
  4. d) Gıda güvenliği ve kalite ekibi tarafından onaylanmaktadır.

8.2.3 ÖGP’ler seçirilirken ve/veya oluşturulurken, firmamız geçerli yasal, düzenleyici ve müşteri ile birlikte uzlaşılan gerekliliklerin tanımlanmasını sağlamaktadır. Firmamızın aşağıda belirtilenleri göz önünde bulundurmaktadır:

  1. a) ISO 22002 serisinin uygulanabilir bölümü;
  2. b) Geçerli standartlar, uygulama kuralları ve kılavuzlar.

8.2.4 ÖGP’ler oluşturulurken firmamız aşağıdakileri göz önünde bulundurmaktadır:

  1. a) Binaların yapılışı, yerleşim planı ve bunlarla ilişkili hizmetler;
  2. b) İmar, çalışma alanları ve çalışanlara yönelik tesisler dâhil olmak üzere binaların yerleşimi;
  3. c) Hava, su, enerji ve diğer hizmetlerin tedariki;
  4. d) Haşere kontrolü, atık ve atık su bertarafı ve destek hizmetleri;
  5. e) Temizlik ve bakım için donanımın uygunluğu ve donanıma erişebilirlik;
  6. f) Tedarikçi onayı ve güvence prosesleri;
  7. g) Gelen malzemelerin kabulü, ürünlerin depolanması, piyasaya arzı, taşınması ve elleçlenmesi;
  8. h) Çapraz bulaşmanın önlenmesi için tedbirler;
  9. i) Temizleme ve dezenfeksiyon;
  10. j) Kişisel hijyen;
  11. k) Ürün bilgisi/tüketici farkındalığı;
  12. l) Uygun olduğunda diğerleri.

Dokümante edilmiş bilgiler ÖGP’lerin seçimi, oluşturulması, geçerli izleme ve doğrulamasını belirlemektedir.

Referans:  OGP Prosedürü

8.3 İzlenebilirlik sistemi

İzlenebilirlik sistemi, tedarikçilerden gelen malzemeyi ve nihai ürünün dağıtım rotasının ilk aşamasını benzersiz biçimde tanımlayabilmektedir. İzlenebilirlik sistemi oluşturulurken ve uygulanırken, aşağıdakiler göz önünde bulundurulmaktadır:

  1. a) Alınan malzeme, bileşen ve ara ürün partilerinin nihai ürünlerle olan ilişkisi;
  2. b) Malzemelerin/ürünlerin yeniden işlenmesi;
  3. c) Nihai ürünün dağıtımı.

Firmamız uygulanabilir yasal, düzenleyici ve müşteri gerekliliklerinin tanımlanmasını sağlamaktadır.

İzlenebilirlik sisteminin kanıtı olan dokümante edilmiş bilgiler (kayıtlar) en az ürünün raf ömrünü içerecek şekilde tanımlanan bir süre boyunca muhafaza edilmektedir. Firmamız izlenebilirlik sisteminin etkililiğini doğrulamakta ve denemektedir.

Ancak ISO 9001 8.3 maddesi firmamızda uygulanmamaktadır.

 

8.4 Acil durumlara hazırlık ve müdahale

8.4.1 Genel

Üst yönetim, firmamızın gıda zincirindeki göreviyle ilgili olan Gıda güvenliği ve kaliteni etkileyebilecek olası acil durumlara veya olaylara müdahale etmek üzere prosedürlerin mevcut olduğundan emin olmaktadır.

Bu gibi durum ve olayları yönetmek üzere dokümante edilmiş bilgi oluşturulmakta ve sürekliliği sağlanmaktadır.

8.4.2 Acil durumların ve olayların ele alınması

Firmamız:

  1. a) Gerçek acil durumlara ve olaylara aşağıdaki şekilde müdahale etmektedir:

1)         Geçerli yasal ve düzenleyici gerekliliklerin tanımlanmasını sağlayarak;

2)         İç iletişimle;

3)         Dış iletişimle (ör. tedarikçiler, müşteriler, ilgili kurumlar, medya);

  1. b) Acil durumun veya olayın büyüklüğüne ve Gıda güvenliği ve kaliteye olası etkisine uygun olarak acil durumun sonuçlarını azaltacak adımlar atmaktadır;
  2. c) Uygun olduğu durumlarda prosedürleri periyodik olarak denemektedir;
  3. d) Her türlü olayın, acil durumun veya denemelerin ardından gözden geçirme yapmalı ve gerekli olduğu durumlarda dokümante edilmiş bilgiyi güncellemektedir.

Referans: Acil Durum Prosedürü

8.5 Tehlike kontrolü

8.5.1 Tehlike analizi için uygulanacak ön aşamalar

8.5.1.1 Genel

Tehlike analizi yapmak için gıda güvenliği ekibi tarafından önceden dokümante edilmiş bilgiler toplanmakta, bunların sürekliliği sağlanmakta ve güncellenmektedir. Bu, aşağıdakilerle sınırlı kalmamak üzere, aşağıdakileri içermektedir:

  1. a) Geçerli yasal ve düzenleyici gereklilikler ve müşteri gereklilikleri;
  2. b) Firmamızın ürünleri, prosesleri ve donanımı;
  3. c) EYS’ye ilişkin gıda güvenliği tehlikeleri.

8.5.1.2 Ham maddelerin, bileşenlerin ve ürünle temas eden malzemelerin karakteristikleri

Firmamız, uygulanabilir tüm yasal ve düzenleyici gıda güvenliği gerekliliklerinin tüm ham maddeler, bileşenler ve ürünle temas eden malzemeler için belirlenmesini sağlamaktadır.

Firmamız, tehlike analizini gerçekleştirmek için gerekli olduğu ölçüde, tüm ham maddeler, bileşenler ve ürünle temas eden malzemelere ilişkin dokümante edilmiş bilgilerin sürekliliğini sağlamaktadır; bu bilgiler, uygun olduğu ölçüde aşağıdakileri içermektedir:

  1. a) Biyolojik, kimyasal ve fiziksel karakteristikler;
  2. b) Katkı maddeleri ve prosesleşme yardımcıları dâhil, formüle edilmiş bileşenlerin bileşimi;
  3. c) Kaynak;
  4. d) Menşe yeri;
  5. e) Üretim yöntemi;
  6. f) Ambalajlama ve dağıtım yöntemi;
  7. g) Depolama koşulları ve raf ömrü;
  8. h) Kullanım veya işlemden önce hazırlama ve/veya elleçleme;
  9. i) Kullanım amaçlarına uygun olarak, gıda güvenliğine ilişkin kabul kriterleri veya satın alınan malzemelerin ve bileşenlerin özellikleri.

 

 

8.5.1.3 Nihai ürünlerin karakteristikleri

Firmamız, uygulanabilir tüm yasal ve düzenleyici gıda güvenliği gerekliliklerinin, üretilmesi amaçlanan tüm nihai ürünler için belirlenmesini sağlamaktadır.

Firmamız, tehlike analizini gerçekleştirmek için gerekli olduğu ölçüde, nihai ürünlerin karakteristiklerine ilişkin dokümante edilmiş bilgilerin sürekliliğini sağlamaktadır; bu bilgiler, uygun olduğu ölçüde aşağıdakilere ilişkin olmaktadır:

  1. a) Ürün ismi veya benzeri tanımlaması;
  2. b) Bileşim;
  3. c) Gıda güvenliği ile ilgili biyolojik, kimyasal ve fiziksel karakteristikler;
  4. d) Öngörülen raf ömrü ve depolama koşulları;
  5. e) Ambalajlama;
  6. f) Gıda güvenliği ve/veya elleçleme, hazırlama ve amaçlanan kullanım ile ilgili etiketleme;
  7. g) Dağıtım ve teslimat yöntemi/yöntemleri.

8.5.1.4 Amaçlanan kullanım

Amaçlanan kullanım, nihai ürünün makul ölçüde beklenen elleçlenmesi ve amaçlanan haricî kullanımı dâhil, makul ölçüde beklenen yanlış elleçlenmesi ve yanlış kullanımı hariç olacak şekilde göz önünde bulundurulmaktadır. Amaçlanan kullanıma dair bilginin, tehlike analizini gerçekleştirmek için gerektiği ölçüde, dokümante edilmiş bilgi olarak sürekliliği sağlanmaktadır.

Uygun olduğu yerlerde, tüketici/kullanıcı grupları her bir ürün için tanımlanmaktadır.

Belirli gıda güvenliği tehlikelerine karşı özellikle duyarlı olan tüketici/kullanıcı grupları tanımlanmaktadır.

8.5.1.5 Akış diyagramları ve proseslerin açıklanması

8.5.1.5.1 Akış diyagramlarının hazırlanması

Gıda güvenliği ve kalite ekibi, ürünler veya ürün kategorileri ile EYS kapsamındaki prosesler için dokümante edilmiş bilgiler olarak akış diyagramları oluşturmakta, bunların sürekliliğini sağlamakta ve güncellemektedir.

Akış diyagramları, prosese dair bir grafiksel gösterim sağlar. Akış diyagramları tehlike analizinin gerçekleştirilmesinde, gıda güvenliği tehlikelerinin meydana gelme, artma, azalma veya ortaya çıkma olasılıklarının değerlendirilmesi için bir dayanak olarak kullanılmaktadır.

Akış diyagramları, tehlike analizini gerçekleştirmek için gerekli olduğu ölçüde açık, doğru ve yeterli düzeyde ayrıntılı olmaktadır. Akış diyagramları, uygun olduğu ölçüde, aşağıdakileri içermektedir:

  1. a) İşletimdeki tüm aşamaların sırası ve etkileşimi;
  2. b) Dışarıya yaptırılan tüm prosesler;
  3. c) Ham maddelerin, bileşenlerin, işleme yardımcılarının, ambalajlama malzemelerinin, yardımcı ürünlerin ve ara ürünlerin akışa dâhil olduğu yerler;
  4. d) Yeniden işleme ve geri dönüşümün gerçekleştiği yerler;
  5. e) Nihai ürünlerin, ara ürünlerin, yan ürünlerin ve atıkların serbest kaldığı veya uzaklaştırıldığı yerler.

8.5.1.5.2 Akış diyagramlarının yerinde onaylanması

Gıda güvenliği ve kalite ekibi, akış diyagramlarının doğruluğunu yerinde onaylayarak, uygun olduğu yerlerde akış diyagramlarını güncellemekte ve bunları dokümante edilmiş bilgiler olarak muhafaza etmektedir.

8.5.1.5.3 Proseslerin ve proses ortamının açıklanması

Gıda güvenliği ve kalite ekibi, tehlike analizini gerçekleştirmek için gerekli olduğu ölçüde, aşağıdakileri açıklamaktadır:

  1. a) Gıdaların ve gıda olmayan maddelerin işlendiği alanları içeren tesis düzeni;
  2. b) Proses ekipmanı ve temas eden malzemeler, proses yardımcıları ve malzemelerin akışı;
  3. c) Mevcut ÖGP’ler, proses parametreleri, kontrol tedbirleri ve/veya bunların uygulanmasındaki katılık veya gıda güvenliğini etkileyebilen prosedürler;
  4. d) Tercihleri ve uygulanan kontrol tedbirlerinin katılığını etkileyebilen (ör. yasal veya düzenleyici makamlar veya müşterilerden kaynaklanan) dış gereklilikler.

Beklenen dönemsel değişikliklerden ve vardiya düzenlerinden kaynaklanan değişiklikler uygun biçimde eklenmektedir.

Açıklamalar uygun biçimde güncellenmekte ve bunların dokümante edilmiş bilgi olarak sürekliliği sağlanmaktadır.

Referans: Üretim prosesi ve proses haritaları

8.5.2 Tehlike analizi

8.5.2.1 Genel

Gıda güvenliği ekibi, kontrol edilmesi gereken tehlikeleri belirlemek için, ön bilgileri temel alarak tehlike analizi gerçekleştirmektedir. Uygulanan kontrolün düzeyi gıda güvenliğini temin etmektedir. Uygun olan yerlerde, kontrol tedbirlerinin bir kombinasyonu kullanılmaktadır.

8.5.2.2 Tehlikelerin tanımlanması ve kabul edilebilir düzeylerin belirlenmesi

8.5.2.2.1 Firmamız; ürün tipine, proses türüne, fiili üretim alanlarına ilişkin olarak makul ölçüde ortaya çıkması beklenen tüm gıda güvenliği tehlikelerini tanımlamakta ve dokümante etmektedir.

Tanımlama, aşağıdakileri esas almalıdır:

  1. a) 5.1’e uygun olarak toplanan ön bilgi ve veriler;
  2. b) Deneyim;
  3. c) Mümkün olduğu ölçüde epidemiyolojik, bilimsel ve diğer geçmiş verileri içeren iç ve dış bilgiler;
  4. d) Nihai ürünlerin, ara ürünlerin ve tüketim aşamasındaki gıdanın güvenliğine ilişkin gıda güvenliği tehlikeleri konusunda gıda zinciri içerisindeki bilgiler;
  5. e) Yasal ve düzenleyici gereklilikler ve müşteri gereklilikleri.

Tehlikelerin, tehlike değerlendirmesini ve uygun kontrol tedbirlerinin seçilmesini mümkün kılmak için yeterli ölçüde detaylandırılarak dikkate alınması gerekmektedir.

8.5.2.2.2 Firmamız, bir gıda güvenliği tehlikesinin mevcut olabileceği, ortaya çıkabileceği, artış gösterebileceği veya devam edebileceği aşamayı/aşamaları tanımlamaktadır.

Firmamız, tehlikeleri tanımlarken aşağıdakileri göz önünde bulundurmaktadır:

  1. a) Gıda zincirinde önceki veya akabindeki aşamalar;
  2. b) Akış diyagramındaki tüm aşamalar;
  3. c) Proses donanımı, yardımcı gereksinimler/hizmetler, proses ortamı ve kişiler.

8.5.2.2.3 Firmamız, mümkün olduğu yerlerde, tanımlanan her bir gıda güvenliği tehlikesinin nihai üründeki kabul edilebilir düzeyini belirlemektedir.

Firmamız, kabul edilebilir düzeyleri belirlerken aşağıdakileri yapmaktadır:

  1. a) Uygulanabilir yasal ve düzenleyici gereklilikler ve müşteri gerekliliklerinin tanımlanmasını sağlamalıdır;
  2. b) Nihai ürünlerin amaçlanan kullanımını göz önünde bulundurmaktadır;
  3. c) İlgili tüm diğer bilgileri göz önünde bulundurmaktadır.

Firmamız, kabul edilebilir düzeylerin belirlenmesi ve kabul edilebilir düzeylerin gerekçelerine ilişkin dokümante edilmiş bilgilerin sürekliliğini sağlamaktadır.

8.5.2.3 Tehlike değerlendirmesi

Firmamız, tanımlanan her bir gıda güvenliği tehlikesi için, bu tehlikelerin önlenmesinin veya kabul edilebilir bir düzeye indirilmesinin kati surette gerekli olup olmadığını belirlemek için bir tehlike değerlendirmesi gerçekleştirmektedir.

Firmamız, her bir gıda güvenliği tehlikesini, aşağıdakilere göre değerlendirmektedir:

  1. a) Kontrol tedbirlerinin uygulanmasından önce nihai üründe tehlikenin meydana gelme ihtimali;
  2. b) Amaçlanan kullanıma ilişkin olarak tehlikenin sağlığa olumsuz etkilerinin şiddeti.

Firmamız, önemli tüm gıda güvenliği tehlikelerini tanımlamaktadır.

Kullanılan yöntemler açıklanmakta ve tehlike değerlendirmesinin sonuç bilgisinin dokümante edilmiş bilgi olarak sürekliliği sağlanmaktadır.

8.5.2.4 Kontrol tedbirinin/tedbirlerinin seçilmesi ve kategorize edilmesi

8.5.2.4.1 Firmamız, tehlike değerlendirmesini esas alarak, tanımlanan önemli gıda güvenliği tehlikelerini önleyebilecek veya bunları tanımlanan kabul edilebilir düzeylere düşürebilecek olan uygun bir kontrol tedbirini veya kontrol tedbirlerinin bir kombinasyonunu belirlemektedir.

Firmamız, seçilen tanımlanmış kontrol tedbirini/tedbirlerini, O-ÖGP olarak veya KKN’lerde yönetilecek biçimde kategorize etmelidir.

Kategorizasyon, sistematik bir yaklaşım kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Seçilen her bir kontrol tedbiri için, aşağıdakilerin bir değerlendirmesi gerçekleştirilmektedir:

  1. a) İşlevini yerine getirmede başarısız olma ihtimali;
  2. b) İşlevini yerine getirmede başarısız olduğu durumda meydana gelecek sonucun şiddeti; bu değerlendirme aşağıdakileri içermelidir:

1)         Tanımlanan önemli gıda güvenliği tehlikeleri üzerindeki etki;

2)         Diğer kontrol tedbirine/tedbirlerine bağlı konum;

3)         Tehlikeleri kabul edilebilir bir düzeye düşürmek için özel olarak oluşturulup oluşturulmadığı ve uygulanıp uygulanmadığı;

4)         Tek bir tedbir olup olmadığı veya kontrol tedbirinin/tedbirlerinin kombinasyonunun parçası olup olmadığı.

8.5.2.4.2 Ek olarak, her bir kontrol tedbiri için sistematik yaklaşım, aşağıdakilerin fizibilitesinin bir değerlendirmesini içermektedir:

  1. a) Ölçülebilir kritik sınırları ve/veya ölçülebilir/gözlemlenebilir faaliyet kriterlerini oluşturmak;
  2. b) Kritik sınır ve/veya ölçülebilir/gözlemlenebilir faaliyet kriterleri dâhilinde kalmak için tüm hataların tespiti amacıyla izlemek;
  3. c) Hata durumunda düzeltmeleri vaktinde uygulamak.

Karar alma prosesi ve kontrol tedbirlerinin seçimi ve kategorizasyonu bilgisinin, dokümante edilmiş bilgi olarak sürekliliği sağlanmaktadır.

Kontrol tedbirlerinin seçilmesi ve katılığını etkileyebilen dış gerekliliklerin de (ör. Yasal ve düzenleyici gereklilikler ve müşteri gereklilikleri) dokümante edilmiş bilgi olarak sürekliliği sağlanmaktadır.

8.5.3 Kontrol tedbirinin/tedbirlerinin ve bunların kombinasyonlarının geçerli kılınması

Gıda güvenliği ekibi, seçilen kontrol tedbirlerinin, önemli gıda güvenliği tehlikesi/tehlikelerinin kontrolünü, amaçlanan şekilde gerçekleştirme yeterliliğinin geçerli kılınmasını sağlamaktadır. Bu geçerli kılma eylemi, tehlike kontrolü planına eklenecek kontrol tedbirinin/tedbirlerinin ve bunların kombinasyonlarının uygulanmasından önce ve kontrol tedbirinde yapılan herhangi bir değişiklikten sonra gerçekleştirilmektedir.

Geçerli kılmanın sonucu kontrol tedbirinin/tedbirlerinin amaçlanan kontrolü başarma becerisine sahip değilse, gıda güvenliği ekibi kontrol tedbirini/tedbirlerini ve/veya    bunların kombinasyonunu/ kombinasyonlarını değiştirmekte ve yeniden değerlendirmektedir.

Gıda güvenliği ekibi, amaçlanan kontrolün sağlanması için geçerli kılma metodolojisinin ve kontrol tedbirinin/tedbirlerinin kapasitesinin ispatının sürekliliğini dokümante edilmiş bilgi olarak sağlamaktadır.

Referans:TEHLİKE ANALİZLERİ VE RİSK İNCELEMELERİ

8.5.4 Tehlike kontrol planı (HACCP/O-ÖGP planı)

8.5.4.1 Genel

Firmamız, bir tehlike kontrol planını oluşturmakta, uygulamakta ve planın sürekliliğini sağlamaktadır. Tehlike kontrol planının dokümante edilmiş bilgi olarak sürekliliği sağlanmakta ve plan, her bir KKN veya OÖGP’deki her bir kontrol tedbiri için aşağıdaki bilgileri içermektedir:

  1. a) KKN’de veya O-ÖGP tarafından kontrol edilecek gıda güvenliği tehlikesi/tehlikeleri;
  2. b) KKN’de verilen kritik sınır/sınırlar veya O-ÖGP için faaliyet kriterleri;
  3. c) İzleme prosedürü/prosedürleri;
  4. d) Kritik sınırlar veya faaliyet kriterleri karşılanmadıysa yapılması gereken düzeltme/düzeltmeler;
  5. e) Sorumluluklar ve yetkiler;
  6. f) İzleme kayıtları.

8.5.4.2 Kritik sınırlar ve faaliyet kriterlerinin belirlenmesi

KKN’lerde verilen kritik sınırlar ve O-ÖGP’ler için faaliyet kriterleri belirlenmektedir. Bunların belirlenmesinin gerekçe bilgisinin, dokümante edilmiş bilgi olarak sürekliliği sağlanmaktadır.

KKN’lerde verilen kritik sınırlar ölçülebilir olmaktadır. Kritik sınırlara uygunluk, kabul edilebilir düzeyin aşılmadığını sağlamaktadır.

O-ÖGP’ler için faaliyet kriterleri ölçülebilir ve gözlemlenebilir olmaktadır. Faaliyet kriterlerine uygunluk, kabul edilebilir düzeyin aşılmadığının güvencesine katkıda bulunmaktadır.

8.5.4.3 KKN’lerde ve O-ÖGP’ler için izleme sistemleri

Kritik sınırlar dâhilinde kalmada herhangi bir başarısızlığın belirlenmesi amacıyla, her bir KKN’de, her bir kontrol tedbiri veya kontrol tedbirinin/tedbirlerinin kombinasyonu için bir izleme sistemi oluşturulmaktadır. Sistem, kritik sınıra/sınırlara ilişkin tüm planlanmış ölçmeleri içermektedir.

Faaliyet kriterini karşılamada başarısızlığın belirlenmesi amacıyla, her bir O-ÖGP için, kontrol tedbiri veya kontrol tedbirinin/tedbirlerinin kombinasyonu için bir izleme sistemi oluşturulmaktadır.

Her bir KKN’de ve her bir O-ÖGP için, izleme sistemi, aşağıdakileri içeren dokümante edilmiş bilgileri içermektedir:

  1. a) Yeterli bir zaman çerçevesi içerisinde sonuç veren ölçme ve gözlemler;
  2. b) Kullanılan izleme yöntemleri veya aygıtları;
  3. c) Uygulanabilir kalibrasyon yöntemleri veya O-ÖGP’ler için, güvenilir ölçme veya gözlemlerin doğrulanması için eş değer yöntemler;
  4. d) İzleme sıklığı;
  5. e) İzleme sonuçları;
  6. f) İzlemeye ilişkin sorumluluk veya yetkiler;
  7. g) İzleme sonuçlarının değerlendirilmesine ilişkin sorumluluk veya yetki.

Her bir KKN’de, izleme yöntemi ve sıklığı, ürünün zamanında izole edilmesi ve değerlendirilmesine izin vermek için, kritik sınırlar dâhilinde kalmada tüm başarısızlıkların zamanında tespit edilebilmesini sağlamaktadır.

Her bir O-ÖGP için izleme yöntemi ve sıklığı, başarısızlık olasılığı ve sonuçların şiddeti ile orantılı olmaktadır.

Yöntem, bir O-ÖGP’nin izlenmesinin gözlemlerden alınan öznel verilere dayandığı yerlerde (ör. gözle muayene), talimat ve tariflerle desteklenmektedir.

8.5.4.4 Kritik sınırların veya faaliyet kriterlerinin karşılanmadığı durumlardaki faaliyetler

Firmamız, kritik sınırlar ve faaliyet kriterinin karşılanmadığı zamanlarda yapılması gereken düzeltmeleri ve düzeltici faaliyetleri belirtmektedir ve aşağıdakileri sağlamaktadır:

  1. a) Potansiyel olarak güvenli olmayan ürünlerin piyasaya sunulmaması
  2. b) Uygun olmama sebebinin tanımlanması;
  3. c) KKN’de veya O-ÖGP tarafından kontrol eden parametrenin/parametrelerin kritik sınırlar içerisine dönmesi ve faaliyet kriterlerine uymasının yeniden sağlanması;
  4. d) Tekrarının önlenmesi.

8.5.4.5 Tehlike kontrol planının uygulanması

Firmamız, tehlike kontrol planını uygulamakta ve planın sürekliliğini sağlamakta ve uygulama ispatını dokümante edilmiş bilgi olarak muhafaza etmektedir.

8.6 ÖGP’leri ve tehlike kontrol planını belirten bilgilerin güncellenmesi

Tehlike kontrol planının oluşturulmasından sonra firmamız, gerekli ise aşağıdaki bilgileri güncellemektedir:

  1. a) Ham maddelerin, bileşenlerin ve ürünle temas eden malzemelerin karakteristikleri;
  2. b) Nihai ürünlerin karakteristikleri;
  3. c) Amaçlanan kullanımı;
  4. d) Proseslerin ve proses ortamının akış diyagramlarını ve açıklamaları.

Firmamız, tehlike kontrol planı ve/veya ÖGP’nin/ÖGP’lerin güncel olmasını sağlamaktadır.

Referans: ÖGP Planı

8.7 İzlemenin ve ölçümün kontrolü

Firmamız, belirtilen izleme ve ölçüm yöntemlerinin ve kullanılan donanımın, ÖGP/ÖGP’ler ve tehlike kontrol planı ile ilişkili izleme ve ölçüm eylemleri için yeterli olduğuna dair kanıt sunmaktadır.

Kullanılan izleme ve ölçüm donanımı,

  1. a) Kullanımdan önce belirtilen aralıklarla kalibre edilmekte veya doğrulanmaktadır;
  2. b) Gerekli olduğu şekilde ayarlanmakta ve yeniden ayarlanmaktadır;
  3. c) Belirlenecek kalibrasyon durumunu mümkün kılmak için tanımlanmaktadır;
  4. d) Ölçüm sonuçlarını geçersiz kılabilecek ayarlamalara karşı emniyete alınmalıdır,
  5. e) Hasar ve bozulmaya karşı korunmalıdır.

Kalibrasyon ve doğrulama sonuçları, dokümante edilmiş bilgiler olarak muhafaza edilmektedir. Tüm donanımın kalibrasyonu, ulusal ve uluslararası ölçüm standartlarına uygun olmaktadır; mevcut bir standart yoksa, kalibrasyon ve doğrulama için kullanılan dayanak, dokümante edilmiş bilgi olarak muhafaza edilmektedir.

Donanım veya proses ortamının gerekliliklere uygun olmadığının tespit edilmesi durumunda firmamız, daha önceki ölçme sonuçlarının geçerliliğini değerlendirmektedir. Firmamız, donanım veya proses ortamından ve uygun olmama durumundan etkilenen herhangi bir ürüne ilişkin olarak uygun faaliyeti gerçekleştirmektedir.

Değerlendirme ve sonuçta gerçekleştirilen faaliyet bilgisinin, dokümante edilmiş bilgi olarak sürekliliği sağlanmaktadır.

EYS dâhilinde ölçüm ve izleme için kullanılan yazılım; kullanımdan önce firmamız, yazılım tedarikçisi veya üçüncü bir tarafça geçerli kılınmaktadır. Geçerli kılma faaliyetleri ile ilgili dokümante edilmiş bilgilerin firmamız tarafından sürekliliği sağlanmakta ve yazılım, zamanında güncellenmektedir.

Kullanıma hazır ticari yazılımda konfigürasyon/modifikasyon dâhil olmak üzere, değişiklikler olduğu zamanlarda, bu değişiklikler uygulanmadan önce onaylanmakta, dokümante edilmekte ve geçerli kılınmaktadır.

8.8 ÖGP’ler ve tehlike kontrol planı ile ilgili doğrulama

8.8.1 Doğrulama

Firmamız; doğrulama faaliyetleri oluşturmakta, uygulamakta ve sürekliliğini sağlamaktadır. Doğrulama planlaması, doğrulama faaliyetleri için amaç, yöntem, sıklık ve sorumlulukları tanımlamaktadır.

Doğrulama faaliyetleri aşağıdaki hususları teyit etmektedir:

  1. a) ÖGP/ÖGP’ler uygulanmış ve etkili kılınmıştır;
  2. b) Tehlike kontrol planı uygulanmış ve yetkili kılınmıştır;
  3. c) Tehlike düzeyleri tanımlı, kabul edilmiş düzeyler içindedir;
  4. d) Tehlike analizi girdileri güncellenmiştir;
  5. e) Firmamız tarafından belirlenen diğer faaliyetler uygulanmış ve etkili kılınmıştır.

Firmamız, doğrulama faaliyetlerinin, aynı faaliyetleri izlemekle görevli kişi tarafından yerine getirilmemesini sağlamaktadır.

Doğrulama sonuçları dokümante edilmiş bilgi olarak muhafaza edilmekte ve iletilmektedir.

Doğrulama, nihai ürün numuneleri veya doğrudan proses numunelerinin deneye tabi tutulmasına dayanıyorsa ve bu deney numuneleri gıda güvenliği tehlikelerinin kabul edilebilir düzeyine uygun değilse, firmamız bu ürün grubunu/gruplarını potansiyel olarak güvenli değil olarak ele almaktadır. Gerektiğinde düzeltici faaliyetler uygulanmaktadır.

8.8.2 Doğrulama faaliyetleri sonuçlarının analizi

Gıda güvenliği ve kalite ekibi, EYS’nin performans değerlendirmesi için girdi olarak kullanılacak olan doğrulama sonuçlarının bir analizini gerçekleştirmektedir.

8.9 Ürün ve proses uygunsuzluklarının kontrolü

8.9.1 Genel

Firmamız, O-ÖGP’lerin izlenmesinden ve KKN’lerden elde edilen verilerin, düzeltme yapma ve düzeltici faaliyet başlatma yetkisine sahip, atanmış ve yetkin kişiler tarafından değerlendirilmesini sağlamaktadır.

8.9.2 Düzeltmeler

8.9.2.1 Firmamız, KKN/KKN’lerde kritik sınırlar ve/veya O-ÖGP’lerde faaliyet kriterleri sağlanmadığı zaman, bu durumdan etkilenen ürünlerin belirlenmesini ve kullanım ve piyasaya sunma bakımından kontrol edilmesini sağlamaktadır.

Firmamız, aşağıdakileri içeren dokümante edilmiş bilgi oluşturmakta, sürekliliğini sağlamakta ve güncellemektedir:

  1. a) Etkilenen ürünlerin uygun şekilde ele alınmasını sağlayacak bir belirleme, değerlendirme ve düzeltme yöntemi;
  2. b) Yapılan düzeltmelerin gözden geçirilmesi için düzenlemeler.

8.9.2.2 KKN’lerdeki kritik sınırlara uyulmadığında, etkilenen ürünler potansiyel güvenli olmayan ürünler olarak tanımlanmakta ve ele alınmaktadır.

8.9.2.3 O-ÖGP için faaliyet kriterleri sağlanmadığında, aşağıdakiler yapılmaktadır:

  1. a) Bu olumsuz durumun gıda güvenliği bakımından yol açacağı sonuçların belirlenmesi;
  2. b) Bu olumsuz durumun nedenlerinin belirlenmesi;
  3. c) Bu olumsuz durumdan etkilenen ürünlerin belirlenmesi ve 8.9.4 çerçevesinde ele alınması.

Firmamız, değerlendirme sonuçlarını dokümante edilmiş bilgi olarak muhafaza etmektedir.

8.9.2.4 Uygunsuz ürünlerde ve proseslerde yapılan düzeltmeleri tarif eden, aşağıdakileri içeren dokümante edilmiş bilgi muhafaza etmektedir:

  1. a) Uygunsuzluğun yapısı;
  2. b) Bu olumsuz durumun nedeni/nedenleri;
  3. c) Uygunsuzluktan kaynaklanan sonuçlar.

8.9.3 Düzeltici faaliyetler

KKN/KKN’lerde kritik sınırlar ve/veya O-ÖGP’lerde faaliyet kriterleri sağlanmadığı durumlarda düzeltici faaliyetlere duyulan ihtiyaç değerlendirilmektedir.

Firmamız, uygunsuzlukların tespit edilmesi ve bunlara yol açan nedenlerin ortadan kaldırılması, yeniden oluşmasının önlenmesi ve bir uygunsuzluk tespit edildikten sonra prosesin kontrole geri dönmesi için uygun faaliyetleri belirleyen dokümante edilmiş bilgi oluşturmakta ve sürekliliğini sağlamaktadır.

Bu faaliyetler aşağıdakileri içermelidir:

  1. a) Müşteri tarafından ve/veya müşterinin şikâyetleri ile ve/veya düzenleyici muayene raporları ile tespit edilen uygunsuzlukların gözden geçirilmesi;
  2. b) Kontrol kaybına işaret eden izleme sonuçlarındaki eğilimlerin gözden geçirilmesi;
  3. c) Uygunsuzlukların nedenlerinin belirlenmesi;
  4. d) Uygunsuzlukların yeniden oluşmamasını sağlamak için gerekli faaliyetlerin belirlenmesi ve uygulanması;
  5. e) Gerçekleştirilen düzeltici faaliyetlerin sonuçlarının dokümante edilmesi;
  6. f) Etkili olduklarını garanti etmek amacıyla gerçekleştirilen düzeltici faaliyetlerin doğrulanması.

Firmamız, tüm düzeltici faaliyetler ile ilgili dokümante edilmiş bilgileri muhafaza etmektedir:

 

8.9.4 Potansiyel olarak güvenli olmayan ürünlerin ele alınması

8.9.4.1 Genel

Firmamız, potansiyel olarak güvenli olmayan ürünlerin gıda zincirine girmesini aşağıdakilerin gerçekleştiğini gösteremediği sürece engellemektedir:

  1. a) Endişe konusu gıda güvenliği tehlikesi/tehlikeleri, tanımlanmış kabul edilebilir düzeylere düşürülür;
  2. b) Endişe konusu gıda güvenliği tehlikesi/tehlikeleri, gıda zincirine girişten önce tanımlanmış kabul edilebilir düzeylere düşürülür; veya
  3. c) Ürün, uygunsuzluğa rağmen tanımlı kabul edilebilir gıda güvenliği tehlikesi/tehlikeleri düzeyleri içinde kalmaktadır.

Firmamız, potansiyel olarak güvenilir olmadığı tespit edilen ürünleri, bu ürünler değerlendirilip elden çıkarma şekli belirlenene kadar kontrolü altında muhafaza etmektedir.

Firmamızın kontrolü dışına çıkan ürünlerin daha sonra güvenli olmadığı tespit edilirse, ilgili tarafları haberdar etmekte ve geri çekme/geri çağırma işlemi başlatmaktadır.

İlgili tarafların müdahalesi ve verdiği karşılık ile potansiyel olarak güvenli olmayan ürünlerin ele alınması yetkisi, dokümante edilmiş bilgi olarak muhafaza edilmektedir.

Referans:  Uygun Olmayan Ve Potansiyel Güvenli Olmayan Ürünün-hizmetin Kontrolü Prosedürü

8.9.4.2 Piyasaya uygunluk değerlendirmesi

Uygunsuzluktan etkilenen her bir ürün grubu değerlendirilmektedir.

KKN’de kritik sınırlar içinde kalmayan ürünler piyasaya sunulmamakta ve uygun şekilde elden çıkarılmaktadır.

O-ÖGP’ler için faaliyet kriterini karşılamayan ürünler, ancak aşağıdaki koşullardan bir tanesi geçerli ise güvenli olarak piyasaya sunulmaktadır:

  1. a) İzleme sistemi dışındaki bulgular, kontrol tedbirlerinin etkili olarak uygulandığını göstermektedir;
  2. b) Elde edilen bulgular, belirli bir ürün için kontrol tedbirlerinin birleşik etkisinin beklenen performansa uygun olduğunu göstermektedir;
  3. c) Numune alma, analiz ve/veya başka geçerli kılma faaliyetlerinin sonuçları, ilgili gıda güvenliği tehlikesi/tehlikeleri için etkilenen ürünlerin tanımlı, kabul edilebilir sınırlara uygun olduğunu göstermektedir.

Ürünlerin piyasaya sunulması ile ilgili değerlendirme sonuçları dokümante edilmiş bilgi olarak muhafaza edilmektedir.

8.9.4.3 Uygun olmayan ürünün elden çıkarılması

Piyasaya sunmaya uygun olmayan ürünler şunlar olmalıdır:

  1. a) Gıda güvenliği tehlikesinin kabul edilir sınırlara düşürülmesi için firmamız içinde veya firmamız dışında yeniden işleme tabi tutulan veya daha ileri işlemler uygulanan ürünler;
  2. b) Gıda zincirindeki gıda güvenliği etkilenmediği sürece başka kullanımlar için ayrılan ürünler;
  3. c) İmha edilen ve/veya çöp olarak atılan ürünler.

Onaylama yetkisine sahip kişinin/kişilerin kimlik bilgisi dâhil uygunsuz ürünlerin elden çıkarılması ile ilgili dokümante edilmiş bilgi muhafaza edilmektedir.

8.9.5 Geri çekme/geri çağırma

Firmamız, potansiyel olarak güvenli olmadığı belirlenen nihai ürün gruplarının zamanında geri çekilmesini/geri çağrılmasını, bu işlemini başlatma ve gerçekleştirme yetkisine sahip yetkin kişiyi/kişileri görevlendirmek suretiyle sağlayabilmektedir.

Firmamız, aşağıdaki konularda dokümante edilmiş bilgi oluşturmakta ve bu bilgilerin güncelliğini sürdürmektedir:

  1. a) Konu ile ilgili taraflara bildiride bulunma
  2. b) Geri çekilen/geri çağrılan ürünlere ek olarak, firmamızın stoklarında bulunan ürünler;
  3. c) Gerçekleştirilecek faaliyetler sıralaması.

Geri çekilen/geri çağrılan ürünler ve hâlâ stokta bulunan nihai ürünler, elden çıkarılana kadar, güvence altına alınır veya firmamızın kontrolü altında tutulur.

Geri çekme/geri çağırma, nedeni, kapsamı ve sonuçları dokümante edilmiş bilgi olarak muhafaza edilmektedir ve yönetim gözden geçirmesinde girdi olarak kullanılmak üzere, üst yönetime rapor edilmektedir.

Firmamız, uygun tekniklerin kullanılması yoluyla, geri çekme/geri çağırma uygulamasını ve etkililiğini doğrulamakta ve dokümante edilen ilgili bilgileri muhafaza etmektedir.

Referans:   Ürün Geri Çağırma Prosedürü

9 Performans değerlendirmesi

9.1 İzleme, ölçme, analiz ve değerlendirme

9.1.1 Genel

Firmamız aşağıdaki hususları belirlemektedir:

  1. a) Neyin izlenmesi ve ölçülmesi gerektiği;
  2. b) Uygulanabilirse, geçerli sonuçlar elde etmek için izleme, ölçme, analiz ve değerlendirme yöntemleri;
  3. c) İzleme ve ölçmenin ne zaman gerçekleştirileceği;
  4. d) İzleme ve ölçme sonuçlarının ne zaman analiz edileceği ve değerlendirileceği;
  5. e) İzleme ve ölçme sonuçlarını kimin analiz edeceği ve değerlendireceği

Firmamız, sonuçların kanıtı olarak uygun şekilde dokümante edilmiş bilgileri muhafaza etmektedir.

Firmamız, EYS performansını ve etkililiğini değerlendirmektedir.

9.1.2 Analiz ve değerlendirme

Firmamız, ÖGP ve tehlike kontrol planı ile ilgili doğrulama faaliyetleri sonuçları, iç denetimler ve dış denetimler dâhil, izleme ve ölçmelerden elde edilen uygun veri ve bilgileri analiz ederek değerlendirmektedir.

Analiz, aşağıda sıralanan amaçlar için yapılmaktadır:

  1. a) Sistemin genel performansının planlanan düzenlemeleri ve firmamız tarafından belirlenen EYS gerekliliklerinin karşılandığının teyit edilmesi;
  2. b) EYS’nin güncellenmesi ve iyileştirme ihtiyacının belirlenmesi;
  3. c) Potansiyel olarak güvenli olmayan ürünlerin daha yüksek olasılıkla ortaya çıkmasının ve proses hatalarını gösteren eğilimlerin tespit edilmesi;
  4. d) Denetime tabi tutulacak konuların durumu ve önemi ile ilgili iç denetim programının planlanmasına yönelik bilgilerin toplanması;
  5. e) Düzeltme ve düzeltici faaliyetlerin etkili olduğuna dair kanıtların sağlanması.

Analizin sonuçları ve analiz sonucundan kaynaklanan faaliyetler ile ilgili dokümante edilmiş bilgi muhafaza edilmektedir. Sonuçlar üst yönetime rapor edilmekte ve yönetim gözden ve EYS’nin güncellenmesinde girdi olarak kullanılmaktadır.

9.2 İç denetim

9.2.1 Firmamız, EYS’nin aşağıdaki hususları karşılayıp karşılamadığına dair bilgi edinmek için planlı aralıklarla EYS’nin iç denetimini yapmaktadır:

  1. a) Sistem, aşağıdakilere uygun olmalıdır:

1)         Firmamızın kendi EYS’sine dair gereklilikler;

2)         Bu dokümanın gereklilikleri;

  1. b) Etkili olarak uygulanıp sürekliliği sağlanmaktadır.

9.2.2 Firmamız,

  1. a) İlgili proseslerin önemini, EYS’deki değişiklikleri ve önceki izlemelerin, ölçmelerin ve denetimlerin sonuçlarını hesaba katan, sıklık, yöntemler, sorumluluklar, planlama gereklilikleri ve raporlama dâhil bir denetim programı/programları planlamakta, uygulamakta ve sürdürmektedir;
  2. b) Denetim kriterleri ve her bir denetimin kapsamını belirlemektedir;
  3. c) Yetkin denetçileri seçerek denetim sürecinin nesnellik ve tarafsızlığını sağlamaktadır;
  4. d) Denetim sonuçlarının Gıda güvenliği ve kalite ekibine ve ilgili yönetime raporlandığını garanti etmektedir;
  5. e) Denetim programı ve denetim sonuçlarının uygulanmasına kanıt olarak dokümante edilmiş bilgileri muhafaza etmektedir;
  6. f) Üzerinde anlaşmaya varılmış süre içinde gerekli düzeltmeyi yapmakta ve gerekli düzeltici faaliyetleri gerçekleştirmektedir;
  7. g) EYS’nin Gıda güvenliği ve kalite politikasının amaçlarını ve EYS’nin hedeflerini karşılayıp karşılamadığını belirlemektedir.

Firmamızın gerçekleştireceği takip faaliyetleri, alınan tedbirlerin doğrulanmasını ve doğrulama sonuçlarının raporlanmasını kapsamaktadır.

Referans:  İç Tetkik Prosedürü

9.3 Yönetim gözden geçirmesi

9.3.1 Genel

Üst yönetim, firmamızın EYS’ni, bu sistemin uygunluk, yeterlilik ve etkililiğinin sürekliliğini temin etmek için planlanmış aralıklarla gözden geçirmektedir.

9.3.2 Yönetim gözden geçirmesinin girdileri

Yönetim gözden geçirmesi aşağıdaki hususları dikkate almaktadır:

  1. a) Önceki yönetim gözden geçirmelerinde ele alınan faaliyetlerin durumu;
  2. b) Firmamız yapısındaki değişiklikler ve Firmamızın kapsamı dâhil, EYS ile ilgili önemli iç ve dış hususlardaki değişiklikler
  3. c) Aşağıdaki eğilimler dâhil, EYS’nin performansı ve etkililiği ile ilgili bilgi:

1)         Sistem güncelleme sonucu/sonuçları

2)         İzleme ve ölçme sonuçları;

3)         ÖGP’ler ve tehlike kontrol planı ile ilgili doğrulama faaliyetleri sonuçlarının analizi

4)         Uygunsuzluklar ve düzeltici faaliyetler;

5)         Denetim sonuçları (iç ve dış);

6)         Muayeneler

7)         Dış tedarikçilerin performansı;

8)         Risk ve fırsatların ve bunlara karşılık olarak yapılan faaliyetlerin etkililiğinin gözden geçirilmesi

9)         EYS amaçlarının ne düzeyde yerine getirildiği;

  1. d) Kaynakların yeterliliği;
  2. e) Bir acil durum, bir olay veya meydana gelmiş geri çekme/geri çağırma vakası
  3. f) İlgili tarafların istek ve şikayetleri dâhil, dış ve iç haberleşmeden elde edilen önemli bilgi;
  4. g) Sürekli iyileştirme için fırsatlar.

Veri, üst yönetimin bilgiyi EYS’nin beyan edilen amaçları ile ilişkilendirebilmesini sağlayacak bir şekilde sunulmaktadır.

9.3.3 Yönetim gözden geçirmesi çıktıları

Yönetim gözden geçirmesine ait çıktılar aşağıdakileri içermektedir:

  1. a) Sürekli iyileştirme fırsatları ile ilgili kararlar ve faaliyetler;
  2. b) Kaynak ihtiyaçları ve Gıda güvenliği ve kalite politikasının gözden geçirilmesi ile EYS amaçları dâhil, EYS’nin tüm güncellenme ve revizyon ihtiyaçları.

Firmamız, yönetim gözden geçirmelerinin kanıtı olarak dokümante edilmiş bilgileri muhafaza etmektedir.

Referans:  Yönetim Gözden Geçirme Prosedürü

10 İyileştirme

10.1 Uygunsuzluk ve düzeltici faaliyet

10.1.1 Bir uygunsuzluk meydana geldiğinde firmamız,

  1. a) Uygunsuzluğa karşı harekete geçilmektedir ve geçerli ise,

1)         Önlem alıp, uygunsuzluğu kontrol altına almakta ve düzeltmektedir;

2)         Uygunsuzluğun sonuçlarını ele almaktadır;

  1. b) Aşağıdakiler yapılarak uygunsuzluğun tekrar meydana gelmemesi veya başka bir yerde ortaya çıkmaması için uygunsuzluğun sebeplerinin ortadan kaldırılması amacıyla faaliyete geçme ihtiyacını değerlendirmektedir:

1)         Uygunsuzluğun gözden geçirilmesi;

2)         Uygunsuzluğun nedenlerinin belirlenmesi;

3)         Benzer uygunsuzlukların var olup olmadığının veya potansiyel olarak meydana gelme olasılığının belirlenmesi;

  1. c) İhtiyaç duyulan tüm faaliyetleri uygulamaktadır;
  2. d) Gerçekleştirilen düzeltici faaliyetlerin etkililiğini gözden geçirmektedir;
  3. e) Gerekli olduğu durumda EYS’de değişiklikler yapmaktadır.

Düzeltici faaliyetler, karşılaşılan uygunsuzlukların etkileri ile orantılı olmaktadır.

10.1.2 Firmamız, dokümante edilmiş bilgileri aşağıdakilerin kanıtı olarak muhafaza etmektedir:

  1. a) Uygunsuzlukların ve akabinde gerçekleştirilen faaliyetlerin niteliği;
  2. b) Her türlü düzeltici faaliyetin sonuçları.

10.2 Sürekli iyileştirme

Firmamız, EYS’nin uygunluğunu, yeterliliğini ve etkililiğini sürekli iyileştirmektedir.

Üst yönetim, haberleşme, yönetim gözden geçirmesi, iç denetim, doğrulama faaliyetlerinin sonuçlarının analizi, kontrol tedbiri/tedbirlerinin ve kontrol tedbiri/kontrol tedbirleri kombinasyonu/kombinasyonlarının geçerli kılınması, düzeltici faaliyetler ve EYS güncellemesi kullanarak firmamızın EYS’nin etkililiğini sürekli olarak iyileştirmesini sağlamaktadır.

10.3 Gıda güvenliği ve kalite yönetim sisteminin güncellenmesi

Üst yönetim, EYS’nin sürekli olarak güncellenmesini sağlamaktadır; Bu amaca ulaşmak için Gıda güvenliği ve kalite ekibi EYS’yi planlanmış aralıklarla değerlendirmektedir. Bu ekip, tehlike analizini, oluşturulan tehlike kontrol planını ve oluşturulan ÖGP’leri gözden geçirmeye gerek olup olmadığını değerlendirmektedir. Güncelleme faaliyetleri, aşağıdakileri esas almaktadır:

  1. a) İç ve dış haberleşme girdileri
  2. b) EYS’nin uygunluğu, yeterliliği ve etkililiği konusunda başka bilgilerden sağlanan girdiler;
  3. c) Doğrulama faaliyetlerinin sonuçlarının analizinin çıktıları;
  4. d) Yönetim gözden geçirmeden elde edilen çıktılar

Sistem güncelleme faaliyetleri dokümante edilmiş bilgi olarak muhafaza edilmekte ve yönetim gözden geçirmesine girdi olmak üzere raporlanmaktadır.

 

Yayın Tarihi: 24-01-2022